כרוזי לח”י – לידיעת הציבור
בשנת 1942 לאחר רצח אברהם שטרן “יאיר”, ברח יצחק שמיר “מיכאל” ממחנה מזרע והחל לשקם את המחתרת יחד עם נתן לין-מור “גרא” וישראל (שייב) אלדד. בתקופה הראשונה הושם דגש על הכנת הלבבות. הסברה, לימוד והפצת מסרים.
לפני יותר משמונים שנה, לא היו רשתות חברתיות והדרך להפצת מסריה של לח”י לציבור היתה באמצעות כרוזים ועיתונים. העיתונות המחתרתית פרחה תחת ידו של ישראל אלדד ולאחר מכן גם תחת ילין-מור. לח”י פרסמה מאות גיליונות של עיתוני המחתרת “החזית”, “המעש”, “חזית הנער”, ו”מברק”. בנוסף לאלה פורסמו אינספור כרוזים.
הכרוזים הודבקו ברחבי הערים על ידי בני ובנות נוער, שהצטרפו למחתרת בגיל מאד צעיר. בני הנוער הדביקו כרוזים תוך הסתכנות במאסר ואף במחיר חייהם. הם הפיצו חומרי הסברה ואת עיתוני לח”י כדי לספק לציבור מידע על האידיאולוגיה של המחתרת ועל הפעולות המלחמתיות שבוצעו נגד הצבא הבריטי.
צוות מדביקי הכרוזים היה המורכב משלושה חברים, בנים ובנות. האחד, מורח את הדבק שבושל במטבחים ביתיים, השני, הדביק את הכרוז והשלישי היה שומר ופוקח עין ובמידת הצורך היה מתריע על התקרבות שוטרים בריטיים.
כאשר אנו מביטים כיום על אותם מסרים שנכתבו אז על ידי חברי המחתרת – נראה כאילו דבר לא השתנה. המסרים עדיין רלבנטיים, האידיאולוגיה עדיין מדויקת: “חרות למולדת”; “האזרח העברי במולדתו לא יהא הפקר להשתוללותם של קלגסי האויב המזויינים”; ״באנו לנצח!”
בימים אלו של לחימה למען המולדת, העמותה להנצחת מורשת לח”י תומכת בלוחמיה של מדינת ישראל ובאזרחיה הגיבורים ומביאה לידיעת הציבור את הכרוזים מאותם ימים, תוך הצטרפות לקריאתה של לח”י מלפני שמונים שנה, שרלבנטית גם היום: “מוות לאויב – חרות למולדת!”
בתערוכה מקוונת זו נציג מבחר כרוזים אותנטיים אשר שמשו כאמצעי ההסברה והתעמולה של המחתרת. בחרנו עבורכם את אלה שכתובים ברוח המחתרת ורלוונטיים גם למצבנו הנוכחי בשנת 2024.
האוסף המקיף של הכרוזים של לח”י ועיתוני המחתרת נמצא בשני כרכים של “לח”י – כתבים”. אוסף זה ניתן להשיג בחנות העמותה.