חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שם: שולמן נחמן

כינוי בלח״י: אין כינוי

תאריך לידה: כ"ד בניסן תרע"ט, 24 באפריל 1919

תאריך פטירה: י"ט באייר תשס"ד, 10 במאי 2004

נחמן נולד ביום כ”ד בניסן תרע”ט, 24 באפריל 1919 במושבה גרמנית, טַרוּטינוֹ, שבדרום בסרביה, להוריו אליהו ורבקה (לבית גלייזר). המשפחה הייתה מסורתית־ציונית אמידה. אילן היוחסין מצד אביו מגיע עד רבי לוי יצחק מברדיצ’ב. ההורים היו ציונים כלליים ופעילים בקהילה.

נחמן סיים תשע שנות לימוד בביה”ס והגימנסיה העברית והצטיין בלימודיו, גם אם לא השקיע בהם רבות. ברוך כישרונות מלידה היה. נחמן שלט בשבע שפות על בוריין (יידיש, עברית, גרמנית, רוסית, רומנית, צרפתית ואנגלית), מיטיב לשיר ולנגן בפסנתר וידו רב לו גם בציור ובשרטוט.

בשנת 1933 לקח נחמן חלק בארגון קן בית”ר הראשון בטרוטינו. לאחר שנה, כשמפקד הקן צבי וינסמן עלה ארצה, קיבל על עצמו נחמן בן ה־15 את הפיקוד על הקן. היה זה בתקופת פרשת רצח ארלוזורוב, והורי נחמן התנגדו תחילה בחריפות לפעילותו בבית”ר, אך תוך זמן קצר הם השתכנעו כי הייתה זו פרובוקציה פוליטית, ואף הם הצטרפו לתנועת ז’בוטינסקי.

בשנת 1938 סיים נחמן את חוק לימודיו וקיבל תעודת בגרות מצטיינת מטעם הגימנסיה הממשלתית בקישינוב. עם סיום הלימודים הציע לו אביו ברירה בין שלוש אפשרויות: לימודי הנדסה בצרפת, עבודה כמזכיר בעסק המשפחתי: שיווק ציוד חקלאי ותעשייתי או עלייה ארצה בסרטיפיקט כדי ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים. נחמן בחר באפשרות רביעית, ועלה ארצה באביב 1939 בעליית “אף על פי” באוניה “אסטיר”. הוא נימק את בחירתו בכך שכל עוד הבריטים שולטים בארץ אין זה הזמן ללימודים, ואין הוא נזקק לרשיון מהם לעלות למולדתו.

בארץ הצטרף נחמן לארגון הצבאי הלאומי בירושלים ועם הפילוג הלך עם יאיר. לאחר הפעולה ברחוב יעל 8 – התפוצצות, בה נהרגו שלושה קציני משטרה – הפך נחמן להיות “מבוקש”, תמונתו פורסמה במודעות ובעיתונים עם פרס של 200 לא”י למי שיביא לתפיסתו. הוא עזב את לח”י בסוף 1941, אך למרות זאת הוא נאסר בראשית 1942 בחיפה. הוא ישב בלטרון ובמזרע ונשלח בשילוח הראשון של 251 העצורים לגלות אפריקה והוחזר רק עם אחרוני הגולים, ב־12 ביולי 1948.

עם שובו התגייס לצה”ל, השתחרר בשנת 1950 והחל לעבוד בתה”ל. במקביל החל בשנת 1951 ללמוד באוניברסיטה העברית, קיבל תואר דוקטור בגיאולוגיה ובשנים 1973–1989 עבד בה כמרצה בכיר עד צאתו לגמלאות בגיל שבעים.

בדצמבר 1956 נשא נחמן לאשה את אביבה לבית זק.

נחמן נפטר ביום י”ט באייר תשס”ד, 10 במאי 2004 והובא למנוחות בבית העלמין בגבעת השלושה.

הדפסה

הצטרפו לרשימת התפוצה

האם מכיר / קשור לחבר לח"י?