חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שם: קוטליצקי רות רחל לבית פרטיג

כינוי בלח״י: עדית

תאריך לידה: כ"ב בחשוון תרפ"ה, 19 בנובמבר 1924

רות נולדה בקרקוב בפולין ביום כ”ב בחשוון תרפ”ה, 19 בנובמבר 1924 ולה שתי אחיות בוגרות ממנה. המשפחה הייתה דתית ציונית, עלתה ארצה בשנת 1935 והשתקעה בתל־אביב. האב, מאיר, אדם נמרץ ובעל תושייה, היה סוחר אריגים בסיטונות וליחידים. האם – פייגה צפורה, יפהפיה, אצילת נפש ודמות מיוחדת, הייתה עזר כנגדו. בשנת 1928 הפליג האב לישראל כתייר, ובעצתו של יהושע חנקין, גאל אדמות מערבים במקומות מרוחקים מההתיישבות היהודית דאז.

רות למדה בת”א בבי”ס וגימנסיה תלפיות, הייתה חברה בצופים ובהגנה, ובשמינית בגימנסיה, במקום להמשיך את הלימודים שתכננה באוניברסיטה, הצטרפה לפלמ”ח. נציגיו באו לגימנסיה לגייס את הנוער להצלת המולדת מפלישת הגרמנים לארץ ישראל. רות עזבה את הפלמ”ח כשנוכחה לדעת שאיננה תורמת דבר למטרה שבגללה התגייסה.

בשנת 1943 הצטרפה ללח”י. בלח”י עסקה בחינוך, הדרכה וארגון. כחברה בועדת הקבלה של התנועה עסקה גם בקליטת חברים חדשים. רות הייתה אחראית על מחלקת הנוער והטירונות בגוש דן, ת”א והסביבה. הטירונים, לאחר הכשרתם במחלקה שובצו על ידה למחלקות השונות בהתאם לכישוריהם. באביב 1948 הקימה את מחנה הנוער “רמת־יאיר” בשייח מוניס, והייתה אחראית על פעילותו.

עם קום המדינה, כאשר תנועת לח”י התפרקה, הוטל עליה להכשיר ולהעביר את הנוער ממסגרת מחתרתית למסגרת חוקית. למטרה זו שוחררה מגיוס ע”י ממשלת ישראל (במסגרת 50 השחרורים שהתנועה קיבלה). כאשר סיימה את משימתה התנדבה לצבא, גדוד 82, ומשם נשלחה לקורס מפקדות (סמלות וקצינות דאז). למרות שסיימה את הקורס בהצלחה, החליטה להשתחרר מהצבא כשנוכחה לדעת שהעוינות והשנאה לחברי לח”י מושרשת עמוק בין חיילי הצבא, אוירה שהפריעה לה מאד, הדבר התאפשר בהתאם לחוק שחרור נשים נשואות ילידות 1924 ללא דרגה. רות ויתרה על קבלת הדרגה והשתחררה.

רות נישאה לברוך קוטליצקי בשנת 1946 והתאלמנה בשנת 1992.  בשנת 1997 הוציאה ספר לזכרו “עליהן לא כתבו”, שתיעד את סיפורן של 14 לוחמות לח”י. לרות וברוך נולדו שני ילדים – גדעון ואילת.

רות המשיכה תמיד להשתלם בנושאים הקרובים לליבה, בטנזניה למשל, מקום עבודתו של בעלה, למדה סוציולוגיה ומינהל. באפריקה עסקה גם בהתנדבות בתחקיר התרופות המקומיות והגיעה לממצאים מעניינים.

רות התנדבה שנים רבות בבית יאיר וריכזה את החומר להוצאת ספר המתעד את תולדות חייהם של למעלה מ־800 חברי לח”י והייתה מעורה בכל שלבי הוצאת הספר והעברתו לדפוס. בשנת 2000 נבחרה לוועד העמותה להנצחת מורשת לוחמי חרות ישראל וחלליה”.

הדפסה
עליהן לא כתבו – לאה גלעדי – סיפורה של רות קוטליצקי בעמוד 334
ראיון עם קוטליצקי רות רחל – “עדית”
מראיין וצלם: פלג לוי
תולדות ישראל / 7.9.2008

עדות של קוטליצקי רות (רחל לבית פרטיג) – “עדית”

הצטרפו לרשימת התפוצה

האם מכיר / קשור לחבר לח"י?