חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פרשת ילדי רעננה

בנובמבר 1947 יצאה קבוצה של נערי לח”י מתל אביב לקורס נשק אשר התקיים בבית נידח במשק של “אוהדים”, משפחת עזרא על גבול רעננה הרצליה.

בבוקר 11 בנובמבר 1947, הקיפו את המבנה כוחות גדולים של הצבא הבריטי, ירו לעבר הנערים הנמלטים. חמישה מתוך עשרת הנערים  שהיו במקום נהרגו , והובאו לקבורה בבית הקברות “נחלת יצחק” בתל אביב.

18 יום לאחר מכן התקיימה ההצבעה באו”ם ובסערת הימים ההם ובתוספת העובדה שמדובר היה בחברי המחתרת הקטנה ביותר שלא הייתה חלק מהקונצנזוס, הסיפור כמעט ונשכח לחלוטין בישוב. זכרם של הנערים נשמר רק במסגרת המצומצמת של יוצאי לח”י ובני משפחותיהם, הפרשה זכתה כבר אז לכינוי “ילדי רעננה”.

העמותה להנצחת מורשת לח”י יזמה הפקת סרט דוקומנטרי אודות הפרשה.

היוצרים איתן וצלר ופלג לוי בשיתוף מגמת התיאטרון של “תיכון אביב ברעננה”, יצאו למסע בעקבות הפרשה. הנערים למדו את הסיפור, הם בקרו במוזיאון לח”י פגשו חברי לח”י התחקו אחר הדמויות ויצאו לבקר במקום האירוע במשק עזרא ברעננה. תהליך העבודה תועד לאורך שנת הלימודים והחומר שנאסף בתוספת חומרי ארכיון, עובד לסרט קצר בן 24 דקות, אשר מיועד להקרנה בבתי ספר.

לציון 70 שנה ל”פרשת ילדי רעננה” התקיימה ברעננה הקרנה חגיגית של הסרט, במעמד ראש עריית רעננה דאז, מר זאב בילסקי, ויו”ר העמותה יאיר שטרן בהנחייתה של מנהלת העמותה רחל ברגר. להקרנה הגיעו גם שארי בשר של “ילדי רעננה” המקוריים, מספר לוחמי לח”י כולם עברו את שנת ה-90 לחייהם, חברי העמותה וקהל רב.

כבדו אותנו בנוכחותם גם יו”ר ההגנה, דר’ ברוך לוי, יו”ר ברית חיילי האצ”ל מר יאיר אסיסקוביץ, גדעון מיטשניק, מנכ”ל מכון ז’בוטינסקי וראש מועצת כוכב יאיר צור יגאל, מר  שימי אליאל. אחד המשתתפים בסרט דוד שומרון – “עלי”, נשא דברים בערב על הנוער בלח”י.

באירוע שמענו הרצאה: לח"י שנת המבוכה" - מפי פרופ' תת אלוף במיל' וח"כ לשעבר - אריה אלדד, בן לישראל אלדד, שהיה אחד ממנהיגי לח”י, ולבתיה ושיץ-אלדד. כאשר הודיעו הבריטים לאו"ם כי בכוונתם לעזוב השתררה מבוכה בשורות לח"י. במחתרת לא האמינו כי הבריטים מתכוונים באמת לצאת וקיוו כי לא תהיה מלחמה עם הערבים. הם המשיכו להלחם בבריטים גם אחרי כ"ט בנובמבר. גם במוסדות היישוב המאורגן לא היה ביטחון כי לא מדובר בתרגיל מדיני. אך ההגנה נערכה למלחמה בערבים. לח"י נותרה לפתע בלא אסטרטגיה ברורה. ההבדלים האידיאולוגיים בתוכה שלא היו רלוונטיים בימי המלחמה בבריטים התרחבו לסדקים עמוקים ובימי מבוכה אלו נקלעה לח"י לפרשה טראגית של הוצאה להורג של אחד מאנשיה, חיסול מרגלים ו"מרגלים", מאבק בין אוריינטציה פרו סובייטית לנייטרליזציה של המזרח התיכון, גיוס לצבא או המשך פעילות עצמאית בירושלים - עד לאקורד הסיום, הוצאתו להורג של המתווך ברנדוט והפילוג הסופי בלח"י.
לצפייה בקטע קצר מתוך הסרט לחצו כאן

הצטרפו לרשימת התפוצה

האם מכיר / קשור לחבר לח"י?