חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

החודשים ראשונים באפריקה – מחנה סמבל

  • בית
  • >
  • מאמרים
  • >
  • החודשים ראשונים באפריקה – מחנה סמבל

 

החודשים ראשונים באפריקה – מחנה סמבל
#אפריקההסיפורהאמיתי

 

251 צעירים, עצירים ממחתרות אצ”ל ולח”י גורשו ביום אחד ממחנה לטרון אל עבר גלות אפריקה. הבריטים העירו אותם בברוטליות, מאיצים בהם להתייצב במגרש בלבוש אקראי בו היו לבושים באותו הזמן. מי במכנסיים קצרים וגופיה מי בסנדלים או בכפכפים. כך הם הובלו אל המטוסים לטיסה ארוכה שבסופה נחתו באסמרה שבאפריקה.

משדה התעופה הובלו האסירים במשאיות, כמו בכלובים למחנה סמבל מחוסרי כל. מעט החפצים שהצליחו להסתיר בבגדיהם הקלים נלקחו מהם. במחנה שנגלה לעיניהם עמדו ארבעה בניינים בחצרות מגודרות בתיל. המחנה  חולק לאזורים שונים, צריפי מגורים, חדר אוכל, מטבח ומחסן וחלק רביעי שיועד לאחר מספר חודשים להליכה ולכדורגל.

יחסם של הבריטים לעצורים היה נוקשה ומתנשא. לא רק שהם גורשו ללא חפציהם, אלא גם לא הותרה כניסת עיתונים, הכנסת מקלט רדיו ולא קוים קשר דואר עם המשפחות. רק בשלבים מאוחרים יותר לאחר מאבקים הושגו אמצעים לכתיבה, לימוד וספורט והגיע דואר למחנה.

עם הגעת העצירים למחנה חולקו להם מעילים צבאיים בסגנונות שונים. היו כאלה שנאלצו להסתפק במעילי נשים. היה זה לפני כניסת השבת אך למרות שהיו מותשים מן הדרך ובתחושת אי וודאות גדולה יצאו אל מגרש המחנה, האזינו לתפילת שבת. לאחריה נשאו קולם במזמורי שבת ובשירת התקווה. כך סיימו את יומם הראשון בגלות אסמרה.

העצורים התארגנו כגוף אחד ומינו דוברים שייצגו אותם מול הבריטים. אלה  החלו לדון עם הקצינים הבריטים על חיי היום יום ותנאי המחנה. העצורים לא הסכימו שצוות המחנה יבשל עבורם בעיקר מטעמי כשרות. הם ביקשו בגדים אך סירבו ללבוש את מכנסי הרכיבה שהוכנסו למחנה, אשר נראו להם כמכנסי קרקס שהובאו כדי לשים אותם ללעג. כך נותרו העצירים ללא בגדים למעט אלה שהיו על גופם במשך 3 חודשים. מי שכיבס את בגדיו נאלץ להסתובב חשוף גוו עד שכביסתו התייבשה.

במשך הזמן היה צורך להסדיר את האכלת המחנה, ניהול המטבח, ארגון תורנויות מטבח וניקיון המחנה.

כדי לנהל אורח חיים תקין מינו העצורים מפקדה לכל מחתרת. מפקדת לח”י כללה את שלמה בן שלמה ויהודה בן דוד ובתקופה מאוחרת יותר גם את יצחק שמיר. לימים נערכו הסכמים בין ראשי אצ”ל וראשי לח” שהסדירו מינויים ופעולות מתוך הסכמה.

כך החלו העצורים את חייהם במחנות המעצר באפריקה, אלפי קילומטרים הרחק ממשפחותיהם, מתרחקים מהמטרה לשמה הצטרפו למחתרת, חווים בידוד וגעגועים ומתכננים את בריחתם מהמקום.

בתמונה הראשונה: עומדים מימין – דוד דרוקמן, יהודה נאור, אפרים גולד, צבי חרמוני, דוד גליקסמן, ברוך מינץ, מלפנים יעקב. בתמונה השניה: סופרוויזרים חיצונים- מימין – מאיר שמגר, שמואל תמיר, דב מילמן, צבי הדסי, ראובן רובינשטיין ואריה מהולל

 

 

הצטרפו לרשימת התפוצה

האם מכיר / קשור לחבר לח"י?